Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Terhelésélettani vizsgálat: ismeretterjesztés

A terhelésélettani vizsgálatok bevezetése

Az orvos-diagnosztika és a sporttudomány közös érdeklődési területe egy érdekes mérföldkő megugrása volt az emberek életében. A technikai fejlődés és a tudományos érdeklődés következtében egyre több, korábban elsősorban csak orvos-diagnosztikában használatos módszer, eszköz, műszer került az edzéstudománnyal foglalkozó szakemberek látókörébe. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a terhelésélettan szempontjából megvizsgálhatunk olyan dolgokat, melyek a sportolók teljesítményét befolyásolhatják. Ennek következtében a terhelésélettani vizsgálat megjelenése hatalmas segítség az ezzel foglalkozó emberek számára. De, mi is ez pontosan?

Sokan szeretünk sportolni és sportokkal foglalkozni ( ha más nem, legalább annyira, hogy leüljünk a televízió elé és megnézzünk egy meccset). A gyerekek meglehetősen mozgékonyak fiatalabb korukban, nem csoda, ha sokuk kedvenc időtöltése volt a futás vagy éppenséggel a foci. Gyerekként sokak álma lehetett az, hogy híres focista legyen, vagy pedig valamilyen sportban a világbajnok. Nos, emiatt is fontos belegondolnunk abba, milyen képességei vannak egy gyermeknek, mennyire érdemes leterhelni vagy mi az ideális az ő képességeinek tekintetében. 

terhelésélettani-vizsgálat_pic3

A sportélettan tulajdonképpen az edzettség élettana. Az edzettség elérése kívánatos, változásának követése pedig elengedhetetlen egy sportoló életében. Az edzettség, a szervezet olyan pszichofiziológiai harmóniája, mely egyidejűleg jelenti az ember optimális teljesítőképességét, szilárd egészségi egyensúlyát és lelki, szellemi teherbírását. 

Teljesítményt meghatározó tényezők a terhelésélettani vizsgálat szempontjából

Alapvetően a három legjobban befolyásoló tényező a gyorsaság, az erő és maga az állóképesség.
Az erő a fizikában olyan hatás, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra vagy állapotváltoztatásra késztet. A külső erők és a mozgás közben fellépő erők, ellenállások legyőzésének képessége az izomzat aktív erőkifejtésének (rövidülés és feszültségnövekedés) segítségével. Az izom-összehúzódás szerint lehet izotóniás (amikor az izom összehúzódik), izometriás (amikor az izom megfeszül), és auxotóniás (amikor az összehúzódás mértéke változik). 
A gyorsaság alapvetően a mozgások adott feltételek melletti nagy sebességű végrehajtását jelenti. Az a képesség, amely lehetővé teszi egyrészt a legnagyobb sebességgel történő haladást, másrészt a különböző cselekvésformák lehető legrövidebb idő alatti végrehajtását.
A szervezet fáradással szembeni ellenálló-képességét, hosszan tartó sportbéli erőkifejtéseknél állóképességnek nevezzük. Az állóképes egyén viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig képes munkát végezni. Az állóképesség színvonala mindenekelőtt a keringési és légzésszervek, az anyagcsere és az idegrendszer működésétől függ.
Ezek ismerete és felmérése fontos a terhelésélettani vizsgálat helyzetében is, ugyanis ezek elengedhetetlen részei a sportteljesítménynek és bármiféle komolyabb mozgásnak is.

Sportágak felosztása terhelésélettani vizsgálatok elemzésében

 • Erő 
 • Gyorserő
 • Küzdő
 • Labdajáték
 • Állóképességi
 • Egyéb

Ezen kategóriákon belül különböző módokon vizsgálhatjuk az adott személyt s annak teherbírását és teljesítményét is. Más-más képességekre van szükség az összes felsorolt sport típus illetve azoknak különböző fajtáinak gyakorlásakor.

A terhelésélettani vizsgálat előtt általában megismerhető

 • a szakemberek meghatározzák, milyen a kívánatos testtömeged (relatív izom- és zsírtömeg életkor, nem, valamint a testalkat ismeretében).
 • Ezen adatok birtokában már jó edzésterv készíthető, amely túledzettség helyett optimális terhelést jelent számodra. A vizsgált adatok birtokában egyedileg, immár valóban a saját testalkatodra van szabva az edzésterv, amellyel úgy hozod ki magadból a maximumot, hogy az nem károsít.
 • van-e hízásra való hajlam, illetve a kóros soványságot elkerülhető-e
 • Továbbá, hogy mennyi a testtömegben az izom, a csont, a zsír és a belső szervek tömegének mennyisége abszolút értékben (kg),
 • Megismerhető, hogy van-e az optimálistól eltérő zsírtömeg

terhelésélettani-vizsgálat_pic1
Teljesítménydiagnosztika, terhelésélettani vizsgálat szempontjából

Fizikai terhelés (edzés) hatására az egyes szervrendszerek működésében változások jönnek létre. Ezek az akut elváltozások a terhelés formájától, nagyságától és gyakoriságától függ. Rendszeres végzett edzésmunka hatására a szervezet, élettani funkciók a terheléshez alkalmazkodni kezdenek, fejlődnek. A szervezet azokat az izomzatokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, tehát az edzésmunkának megfelelően adaptálódik a szervezet. Az alkalmazkodás folyamata megjelenik:

 • a neuromuszkuláris rendszerben;
 • a motoros gyakorlatok végrehajtásában;
 • a kardiorespiratorikus funkciókban;
 • izomanyagcserében.

A sportteljesítményben döntő faktor az izomzat anyagcseréje. Az izomanyagcserében számít, hogy az anyagcsere oxigén jelenlétében vagy anélkül történik (aerob vagy anaerob módon). Az anyagcserében részt vesz a tüdő, a szív- és keringési rendszer és az izom.  A teljesítménydiagnosztikai alkalmazott eljárásokhoz tartozik a teljesítmény-élettani felmérés. A felmérésekkel az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgálják és értékelik.
A valódi terheléses vizsgálatok adják a legpontosabb adatokat egy személy aktuális állapotáról (kondíciójáról). Ezek a vizsgálatok alkalmasak arra, hogy pontosan megmutassák a vizsgált személy élettani paramétereit (pulzus, vérnyomás, EKG stb.), közben mérjék az illető aerob, illetve relatív aerob kapacitását, fizikai teljesítményét is. Képet kaphatunk az illető izomteljesítményéről is, hiszen a teljesítés során mérik az egyes szintekhez tartozó teljesítési időt és sebességet is.
A terheléses vizsgálat általában háromféle alapvető protokoll alapján történhet meg, ezek pedig a

 • Huzamos ideig tartó állandó terhelés 
 • Fokozatosan növekvő terhelés (az anaerob küszöb-szint meghatározására szolgál);
 • Fokozatosan növekvő terhelés, amely a kimerülésig tart

Ezen információk tudatában, az ember elgondolkodhat azon, mivel is jár a sportolás és miért fontos odafigyelnünk a testünkre, kiemelkedőképpen akkor, ha sportolással szeretnénk foglalkozni a későbbiekben, vagy éppenséggel azt szeretnénk, ha a világbajnokságról álmodó kisgyerekünk focizással töltené a szabadidejét és komolyabb teljesítményre adná a fejét. A terhelésélettani vizsgálat fontossága ezekben az esetekben elengedhetetlen, így ajánlott egy sportorvos és egy szakember véleményét kikérni. Ha esetleg nem tudjuk, milyen sportot kívánunk elkezdeni, akkor leleteink alapján elgondolkodhatunk azon is, hogy inkább egy küzdősport vagy talán egy teljesen másfajta időtöltés lenne alkalmasabb a számunkra.