Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Mire számíts kontaktlencse vásárláskor?

Mikor válassz kontaktlencsét?

Amikor az ember először észleli, hogy szemüveges lett, általában eltart egy darabig, amíg feldolgozza. Ugyan manapság nem olyan eget rengetően borzasztó dolog, ha az ember szemüveget visel, mégis meg kell barátkozni a tudattal, hogy tökéletesen látni már csak segítséggel tudunk. Van, aki ezért dönt a kontaktlencse mellett, hiszen a legkevésbé sem látszik így kívülről, hogy nem „önerőből” lát jól.

Persze lehetnek ennek egyszerűen praktikus okai is. Például sportolók, aktív életet élők nehezen mozognának szemüvegben és csak korlátozná őket az eszköz. Ha tehát izgő mozgók vagyunk, szintén érdemes a kontaktlencse lehetőségét mérlegelnünk. Nem utolsó sorban akkor is hasznos, ha nagyon gyakran viselünk másfajta szemüvegeket. Védőszemüveget, napszemüveget, laborszemüveget, motorsisakot. Bármi olyan felszerelést, mi alatt már nem igazán férne el egy szemüveg. Nos, ha elhatároztuk, hogy márpedig nekünk erre van szükségünk, mire is számítsunk?

A kontaktlencse vásárlás látásvizsgálattal kezdődik

Ezzel talán nem sokkoltam senkit, hiszen az első alkalommal még halvány dunsztod sem lehet róla, milyen dioptriaértékben romlott is a szemed. Ha esetleg már egy ideje szemüveges vagy és váltani szeretnél, akkor is szükséges egy látásvizsgálat.

Miért fontos kontaktlencse használat előtt egy látásvizsgálat?

Egyfelől a szemüveg dioptriaértéke nem azonos a kontaktlencse értékével. Másfelől a lencse nem csak dioptriából áll. A szemednek számos olyan tényezője van, amit megvizsgálnak, ebből egy kiemelt a görbület. Míg az egyik az élességről szól, ez inkább a „méretezésről”. Képzeld azt, hogy tudod, hogy farmernadrágot akarsz, de elfelejtetted megnézni, S-et, M-et vagy XXL-t?

Ha túl kicsit veszel, olyan nagyon rácuppanhat a szemedre, hogy talán le se tudod venni sebészeti segítség nélkül, vagy ne adj Isten felsérted a szemedet a próbálkozásban. Ha pedig túl nagy, akkor pislogáskor, a tekinteted mozgatásakor nem fogja rendesen követni a szemedet és állandóan leúszik róla. Visszatalál persze, csak egyrészt, addig neked homályos, kívülről meg igen bizarr látványt nyújtasz. Éppen ezért kéri minden olyan üzlet online, mint az eoptika webáruház a látásvizsgálat során mért görbületi értékeket is.

Kozmetikai kontaktlencsék esetén is elengedhetetlen egy vásárlást megelőző látásvizsgálat.

Persze ehhez a fenti okok is hozzájárulnak, de ami szintén alapvető fontosságú, hogy kontaktlencsét csak annak a szemébe tehetünk, aki egészséges. Ha fertőzött a szemed, ha kizáró betegségben szenvedsz, ha allergiás vagy a lencse anyagára, kifejezetten káros lenne a kontaktlencse hordása. Ezt pedig szintén csak egy látásvizsgálat derítheti ki. Képzelj el egy egyszerű kötőhártya gyulladást, amitől nagyon szeretnél már megszabadulni, miközben ugyanazt a havi lencsét használod nap, mint nap.. Vajon, miért nem sikerül? És ez csak egy viszonylag „ártalmatlanabb” betegség.

Mit tanít meg a kontaktlencse használatról a szemész?

Amellett, hogy az alkalmasságod és a lencse pontos típusa kiderül, a látásvizsgálat lesz az az alkalom, ahol az alapvető kontaktlencse használatot is elsajátítod. Persze ez nagyrészt a gyakorlaton múlik, de fontos, hogy az első pár alkalommal, mikor beteszed és kiveszed a lencsét, hozzáértő jelenlétében próbálkozz. Az elején az is fontos, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra. Amikor már fáradt vagy, valószínűleg a szemed i szárazabb, a lencse is keményebb, és alig van türelmed ahhoz az idegtépő próbálkozáshoz, ami kezdetben vagy tizenöt percig is eltarthat.

Mik a kontaktlencse viselés alapvető szabályai?

A legfontosabb szabályokat jó párszor elmondja majd az orvos is, de azért nézzük meg őket, biztos, ami biztos.

  • Ne hordd a lencsét tovább, mint a meghatározott lejárata
  • Egy napon belül se hordd túl a lencsét, ez személyfüggően hat-nyolc órát jelent
  • Mindig tartsd tisztán a lencsét és a kezed is, ha hozzáérsz
  • Szakadt, sérült lencsét ne hordj
  • Ne add kölcsön a lencséd

Kontaktlencse behelyezés

Ezt fogjátok első körben együtt elgyakorolni a szemészorvosnál. Összehasonlítva a bevétel és kivétel közt a berakás a könnyebbik. Viszont ha egyszer már megtörtént, óhatatlanul meg kell kísérelni a másikat is. Alapvetően a kéz és a lencse megtisztítása az első lépés, ezért is tartunk temérdek ápoló folyadékot magunknál minden esetben. A tisztítás ne legyen sikálás, de nem is lágy simogatás, enyhe dörzsölés lesz az arany középút, ami célt is ér.

Helyezzük a mutatóujjunk peremére a megtisztított kontaktlencsét. A mozdulat lényege az lesz, hogy ráhelyezzük a szemgolyóra, a nedvesség hatására rá fog feküdni és leválik az ujjunkról. Ehhez azonban az is szükséges, hogy ne pislogjunk bele. Nem mindenki tudja megállni akkor sem, ha már sokadjára vagy akár évek óta csinálja, úgyhogy nem szégyen lefogni a szemhártyákat. Erre praktikus a másik kezet is bevonni, a felső szemhéjat az ügyetlenebbik kéz feszíti fel, az alsó az ügyesebbik kéz gyűrűsujja. Sokat segít a célzásban, hogyha a kézfejet feltámasztjuk az orcánkra, így nem fog annyira kilengeni a mutatóujjunk.

Ismétlés a tudás anyja, a kontaktlencse használat gyakorlatot kíván meg. A kivétel valamivel nehezebb, ezért is van, hogy feltétlenül szemész előtt kell begyakorolni.