Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Kutyát, igen, de milyet?

Intelmek a leendő gazdihoz

Szóval szeretnél egy kutyát, de még nem tudod, milyet? Vagy már tudod, de azért olvasgatsz, mert tájékozódni szeretnél? Ez egy jó kezdet. Még mielőtt azonban a fajtaválasztáson túlesnél – vagy ha már túlestél, most tarts önvizsgálatot – van egy fontos lecke, amit magadévá kell tenned. Nem magadért teszed. A kutya odaadó szeretete mellett olykor könnyű megfeledkezni róla, hogy ez az egész nem rólunk szól. Nem válogatok a ruhaboltban, és nézem, hogy a kiegészítő kutyukák közül melyik megy leginkább a szemem színéhez. Itt kőkeményen felelősséget vállalsz egy másik lényért, akit ráadásul úgy fogsz nevelni, hogy feléd teljesen kiszolgáltatott. Nélküled nem tud normális körülmények közt pisilni, enni, inni, tiszta maradni. Képzeld el egy pillanatra, hogy csak akkor mehetnél WC-re, ha valaki más kienged. Annak örülnél, ha a hajszíned alapján kerültél volna hozzá, vagy inkább, ha a jellemetek és habitusotok passzolna össze? Szóval a fontos, amit sose felejts el, úgy válassz kutyát, hogy együtt fogtok élni, ne úgy, hogy hogyan mutattok majd az Insta fotókon.

Miért fontos erre ennyire figyelni?

Tény és való, hogy szerető gondozással és következetes neveléssel, minden kutya lehet boldog és kiegyensúlyozott. Ha az alap elvárásokat teljesíted, természetesen nincs kizárva, hogy a jellemeddel bármelyik teszt alapján egyébként teljesen inkompatibilisnek mondott kutyával is remek párost fogtok alkotni. A hangsúly az elvárásokon, a feléd tanúsított elvárásokon van. Ha a kutyád mozgásigénye magas, akkor sokat kell vele a szabadban lenned, futtatni, játszani vele, a legjobb, ha szeretsz kirándulni, örömödet leled a tanításában, mehettek együtt kocogni, agility versenyekre, a kutya nyitott mindenre, csak mozgás legyen. Ha egy magas mozgásigényű kutyára nem fordítasz elegendő efféle figyelmet, unatkozni fog, feszült lesz. Megpróbál segíteni magán: rosszalkodik, szemetet borogat, megrág ezt azt. Persze ezekért dicséret nem jár, de ha ilyet tapasztalsz, pláne, ha már tudod, hogy a kutya tudja, hogy ezt nem szabad, mindig szállj magadba egy kicsit. Ha a szoba közepén találsz egy kakit úgy, hogy aznap még nem vitted sétálni, hát nem túl fair az egészet a kutyára kenni.

A kutya igényeinek tehát teret kell adnod, mert felelősséget vállaltál érte. Ezt könnyebb, és sok esetben szinte természetesen működő összhang diktálja, ha a kutyával eleve egy hullámhosszon vagytok. Ha ellentétes pólusú a jellemetek, nehezebb lesz és sokkal több erőfeszítést kíván majd meg tőled, sok olyasmire kell majd rávenned magad, ami alapvetően eddig életidegen volt. Ha ezt vállalod, és nem adod fel, akkor a legellentétesebb kutyajellemmel is kialakulhat az örök barátság. De ugye érzed azt a „ha”-t, ami egy elég nagy jellemfejlődést kíván meg a részedről. Ezért szokták inkább azt javasolni, hogy habitusunknak megfelelő kutyát válasszunk, mikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy milyen kutya való nekem?

Milyen szempontok szerint válasszunk?

  1. Hol élsz?

Kertes ház vagy lakás? A korábbi mozgásigénynél maradva, értelemszerűen könnyebb annak a kutyának, aki egész nap futkározhat a kertben, kergetheti a mókusokat, mint annak, aki négy fal közt rekedt egész nap.

  1. Életstílus

Tedd a szívedre a kezed, mennyit mozdulsz ki otthonról, ahova a kutya is veled mehetne? Ha otthon ülős típus vagy, akkor is van hozzád passzoló kutya. Ha túlontúl kimozdulós vagy az se feltétlenül könnyebb, hiszen házibuliba nem tudod magaddal vinni. Illetve ha a kimozdulás annyit tesz, hogy kutyabarát helyeken ücsörögtök, az sem fogja annyira lekötni. Ha viszont kirándulsz, futsz vagy biciklizel, ezekben boldogan lesz társad a kutyád úgy, hogy ez őt is leköti. Egyik se kizáró ok, a lényeg, hogy ne hazudj magadnak – és a kutyádnak se.

  1. Lakóközösség?

Vannak gyerekek, más állatok ott, ahova be akarod szoktatni? Mindenki más is szeretné a kutyát? Egy kutyát nem lehet lepasszolni, hogy nem az enyém, nem érdekel, ha egy otthonon osztoztok. Pláne, ha egy dominanciát folyamatosan kóstolgató fajtáról van szó, nem alakulhat ki olyan állapot, hogy félsz kettesben hagyni más lakókkal.

  1. Szőrzet

Van a nagyon hullik, meg a csak kicsit hullik. Van, amit szükséges kefélni, nyíratni, mosni, ápolni, van, amelyiket nem. Röviden: melós, nem melós. Szőr mindenképpen lesz, úgyhogy érdemes lefektetni magadnak is pár alapszabályt, hogy ne legyen pár héten belül még a bugyidban is kutyaszőr.

  1. Méret

A nagyjábóli méretet leginkább a leendő életkörülmények diktálják. Nagy testű kutyát harminc négyzetméteres garzonba ne akarjunk.

  1. Habitus

Ennek megállapítása igényli talán a legtöbb önismeretet. Vannak őrző védők, agyafúrt, önálló terelők, falkában gondolkodó szánhúzók, ölebek, engedelmes vadászkopók. Van csaholós, van szófukarabb kutya, lelkes és nyugodtabb vérmérsékletű. A fajtajellemzők adnak egy keretet, de érdemes az alomnál is úgy választani, hogy figyelembe vesszük a kölyök jellemét. Bújik, harcias, kíváncsi? Hogy viselkedik a testvéreivel?

Kutyaválasztó teszt

Sok portálon találkozni tesztekkel, amik segítenek szűkíteni a kört, hogy milyen kutya illik a személyiségedhez illetve életstílusodhoz. A tesztek természetesen sarkítottak és egyes kategóriák nem ennyire ridegen válnak el egymástól. Ha a kiszemelt kutyafajta nem esik bele a teszt alapján szűrt találati listába, nem biztos, hogy búcsút kell mondanunk ennek az álmunknak. Viszont nagyon hasznosak abból a szempontból, hogy a szükséges kérdéseken elgondolkodtatnak. Igenis kérdezd meg magadtól, milyen kutyát vegyek lakásba? Milyen kutyát vegyek kertes házba? És olvass, olvass utána, amennyit csak lehet.