Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Kutyák és az allergia: milyen megoldások vannak? 

Nem csak embereket kínoz az allergia 

Az allergia nem csak embereknek okoz kellemetlenséget és nem csak számukra veszélyes dolog, de állatainkat is kínozza ez a probléma. Sokan, akik tudják is, hogy egy kutya allergiás lehet, általában az ételekről van ilyen tudásuk. Ez nem az egyetlen lehetőség azonban, a kedvenceink is lehetnek érzékenyek anyagokra például, de ugyanígy gondot okozhat a lakásban található poratka. Minden allergiára találhatunk azonban megoldást, nem kell félni. Erről fogunk most részletesebben is írni, hogy minden kedvenc hosszú és boldog életet élhessen. 

Ételallergia kutyák esetében

Kutyáknál is előfordulhat ételallergia, ami megnehezíti az etetést. Nagyon nem kell kétségbe esni azonban, habár így otthoni maradékot nem tudunk adni az állatnak, és kicsit drágább lesz a konzervek megvásárlása, azért mégis csak van megoldás erre a helyzetre is. Ma már számos gyártó készít kifejezetten hypoallergén tápokat. Ezt bármelyik állat fogyaszthatja, akinél felmerül az ételérzékenység gyanúja, de ugyanígy azoknak az állatoknak is jó megoldás lehet, akiknek emésztési problémáik vannak, és valamilyen kímélő ételt szeretnénk számukra biztosítani. 

allergia_pic5

Milyen allergiákról beszélhetünk még? 

Számos érzékenység előfordulhat. Gyakorlatilag bármely dolog, ami túlérzékenységi reakciót vált ki emberből vagy állatból, ennek minősül. Így ha a kutyánk viselkedésében, kinézetében, bundájában vagy akár kedvében változást észlelünk, érdemes lehet meglátogatni az állatorvost, vagy kikutatni, mi lehet a probléma forrása. Általánosan azt szoktuk mondani, hogy akármelyik állatnál előfordulhat ilyen jellegű reakció, azonban néhány fajta különösen érzékeny. Ilyenek a beauce-i juhászkutyák, a boston terrierek, a boxerek, spánielek, dalmaták, golden retrieverek, bulldogok, labradorok és mopszok több fajtája is. Ezek elég elterjedt kutyák, azonban sok gazda nincs tisztában az érzékenység hátrányaival és veszélyeivel. 

Mit tehetünk allergia ellen? 

Az érzékenység ellen többfajta megoldás létezik. Ételeknél ugye a speciális tápok alkalmazása ilyen, bizonyos ételcsoportok kihagyása az étkezésből. Más problémákat könnyen meg tudunk oldani bizonyos anyagok lecserélésével, más öv választásával. Mikor vagyunk nagyobb bajban? Hogyha nem tudjuk biztosan, hogy mi a probléma forrása vagy hogyha az olyan, mint a poratka, amitől már egy fokkal nehezebb megszabadulni. A tünetek közé eleve rengeteg dolog tartozhat. Ilyen a viszketés. Egyes területek különböző okokból viszkethetnek az állatnak, leggyakrabban olyan helyeken jelentkezik, mint az arc, a fülek, a has, a farok alatti terület, az ágyék és a szem körüli terület. Sokat számíthat az is, hogy télen is jelentkeznek-e a tünetek, vagy csak a melegebb évszakokra korlátozódnak a jelek. Hogyha már az állat szőrét is megváltoztatta a vakarózás, esetleg vörösre, véresre vakarta magát az állat, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az állatorvost. 

Hogyha egész évben fennáll az allergia, érdemes lehet olyan okozókat feltételezni, mint a lakásban vagy az udvaron, ólban terjedő poratka, gomba vagy penész. 

A poratka kezelésére legjobb megoldás a Frontpro rágótabletta, amely egyben bolhákat és kullancsokat is kiirt két napon belül, de ugyanígy hatásos a poratkák esetében, így több legyet üthetünk egy csapásra rögtön. Előnye, hogy havonta egyszer kell csupán megismételnünk a kezelést sokkal több vagy hosszadalmasabb procedúra helyett. Az alkalmazása is egyszerű, a kutyák önmagában is megeszik, de hogyha valamelyik rájön a turpisságra, akkor még ételhez keverve is be tudjuk adni az állatnak. Nagy előnye, hogy hatása fixen megmarad az adott időtartamon belül, nem lehet elhagyni, mint egy bolhanyakörvet, és nem mossa le a víz vagy a sár, mint a cseppes megoldásokat. A poratka meg tudja keseríteni az állat mindennapjait, de a rágótabletta segítségével akár egy-két napon belül teljesen meg fogunk tudni szabadulni tőlük. Ebben az esetben amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg csak elűzve lesznek az atkák vagy a bolhák, és majd máshol okoznak gondot az ember számára, hiszen a szer eleve a kiirtásukra specializálódott anyagot tartalmaz, ami még betegségektől is képes megvédeni a kutyát. 

allergia_pic4

Összességében: ilyen az allergia kutyáknál

Kutyáknál tehát számos fajta allergia előfordulhat, azonban mindegyik kezelhető. Az allergén anyagot el kell távolítani az állat közeléből, ami néha egyszerű, máskor különleges tápra vagy atkaölő rágótablettára lesz szüksége az állatnak. Nem kell tehát kétségbe esni, vagy egyenesen az állatorvoshoz sietni az első jeleknél, hogyha nem szeretnénk, elég a komolyabb, esetleg vérző sebek miatt ellátogatni oda. Alapvetően mi gazdiként is meg tudunk oldani számos problémát. Hogyha tehát poratka az oka a tüneteknek, akkor mindenképpen ajánlani tudom a Frontpro tablettát, hiszen az hatékony megoldást jelent mind a kullancsok, mind pedig a bolhák ellen is a poratkák mellett. Részletesebb információkért és a hatóanyagok listájáért pedig könnyen megtalálhatjuk a honlapot, vagy kattintsunk az első linkre a bejegyzésben.