Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Kazán a háztartásban

Amikor a kazán vásárlása kerül a családban elő, sok vita alakul ki arról, melyik kazán a legjobb választás. A döntésbe beleszól természetesen a ház szerkezeti lehetősége, a kazán árfekvése, a praktikussága. Természetesen szóba kerülnek mindenféle fűtési lehetőségek, és olyan helyen, ahol a gáz bevezetése nem megoldott, természetesen csak az elektromos kazán jöhet szóba. Fontos természetesen eldöntenünk azt is, milyen használatra akarunk berendezkedni. Egy családi ház sokkal magasabb igényekkel bír, mint egy kis lakás és nem csak a légköbméterrel gondolva. Az, hogy többen lakják, például magasabb vízszükségletet jelent. Ha a meleg vízet szintén a kazánunk szolgáltatja majd, érdemes elgondolkodni a szükséges teljesítményen, nehogy csak langyos vízünk legyen a legkeményebb fűtésszezonban. Ugyanúgy jó, ha elgondolkodunk rajta, egyszerre mennyi meleg vízet szokásunk használni. Elég-e pusztán az átfolyó vizet melegíteni, vagy hárman egymás után akarnak fürdeni, mely esetben tartályra lesz szükségünk.

Tetszik, vagy sem, de a kazán mérete viszonylag elhanyagolandó szempont. Tény, hogy elhelyezése gondot okozhat a lakásban, de ez alapján nem választhatunk készüléket, mert akkor a végén egy olyan berendezésünk lesz, ami cseppet sem tesz eleget az elvárásainknak. Akkor meg minek van? A legtöbb kazán amúgy is hasonló méretű, így elmondható, hogy nem lesz nagyon nagy választékunk a nagyságokat illetően. A készülék általában ad egyfajta alaphangot is, így érdemes nem a legvisszhangosabb helységbe, vagy a háló mellett közvetlenül elhelyezni. Sok tényezőt kell és még többet lehet tehát számításba venni, mikor megfelelő berendezés vásárlásán gondolkodunk.

Ezen szempontokat összerakva azt mondhatjuk, hogy a gázkazán az egyik legjobb választás. Azokban a családokban, ahol a lakást vagy házat gázzal fűtik, ott a gázkazán a legideálisabb megoldás. Az ilyen típusú kazán energiatakarékos, biztonságos és gazdaságos.

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy a gázkazán vajon elég biztonságos-e. A régi, néhol veszélyes kazán használatát el kell felejteni: az új és modern berendezések első kritériuma a biztonság és a gazdaságosság. A zárt rendszerből nem tud a légtérbe kiszökni a gáz, és a kazán megfelelő jelzőberendezésekkel van ellátva, egy esetleges meghibásodás esetén. A jelzőberendezésnek a kifinomult elektronikának köszönhetően magyar nyelven pontosan jelzik az esetleges hibát és tájékoztatnak, mi a teendő a kazán esetében típusnak megfelelően.

A gázkazán takarékos is: a földgáz ára alacsony, széles körben elterjedt használata és hálózata pedig biztosítja az ellátottságot. A legmodernebb berendezések jellemzője a hibrid alkalmazás, esetenként napkollektorhoz is lehet csatlakoztatni. A kétféle energia még magasabb fűtőértéket képes elérni. Habár jelenleg Magyarországon még kevés az a kazán, amely tudja ezt a kombinált technikát (és kevés a napkollektorral ellátott ház is), ez a típusú gázkazán jó befektetés egy nagyobb társasháznak vagy családi háznak.

Kazán vagy gázkazán?

A gázkazán további előnye, hogy könnyen kezelhető. A biztonságos kezelés minden kazán esetében elvárás. A modern gázkazán képes arra, hogy akár a gyermeke is be tudja állítani a hőfokszabályozót, mert teljesen biztonságos. A zárt rendszer nem engedi, hogy bármi veszély fennálljon a működés közben. A kazán tartalmaz részletes használati utasítást, de a legmodernebbek LED-kijelzővel ellátottak, amely informál minket a kazán aktuális állapotáról (fűtőérték, aktuális állapot stb.) A berendezés figyeli például a kinti időjárást és a beérkező gáz minőségét, és ezekhez igazítja a fűtés hatásfokát.

Amikor mérlegeljük a kazán vásárlásának lehetőségét, számba vesszük a lehetőségeket. Célunk legyen az, hogy a kézi beavatkozást, a tüzelést, teljesen kizárjuk a fűtési folyamatból. A zárt rendszerű kazán típusai közül az egyik legjobb energiagazdálkodási szempontból a kondenzációs gázkazán. A kondenzációs készülék vásárlásával hosszú távú befektetést teszünk. Míg a normál gázkazán alacsonyabb árú, addig a kondenzációs gázkazán drágább, és lassabban hozza be a befektetett pénzt. A vásárlás során a kazán kiválasztásánál mérlegelni kell, hogy milyen pénzügyi lehetőségeink vannak. Szem előtt kell tartani azonban, hogy a normál kazán 30-35 %-kal több gázt használ fel, mint a kondenzációs párja.

Mielőtt vásárolunk érdemes a helyszínt, ahol a kazán állni fog, szakemberrel megnézetni, valamint igénybe venni tanácsadói segítséget is, hiszen a kazán gyártója, kivitelezése sokféle lehet. A fűtőtestek, fűtőcsövek ellenőrzésével megakadályozhatjuk, hogy az új kazán alacsonyabb hatásfokon működjön. A cél az, hogy az új kazánt legjobban ki tudjuk használni. Az üzemeltetés során érdemes betartani a legfontosabb előírásokat, melyek a kazán tisztítására, felújítására és ellenőrzésére vonatkoznak.

A legújabb szabályozások alapján hamarosan csak kondenzációs gázkazán vásárlására lesz lehetőség. Akinek régebbi típusú kazán áll rendelkezésére, gondolja át a régi felújítását vagy egy új, modern, gazdaságos kazán beszerzését.