Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Hasznos és környezetkímélő? Elektromos hűtőautó!

Jelen és jövő, hűtőautó, hagyományos és elektromos kivitelben

A hűtőautó olyan egy olyan nagyobb légterű gépjármű, amely általában szállítmányozást, logisztikai feladatokat lát el, s esetében szabályozható a raktér hőmérséklete. Vagyis, képes a szállított árut fix hőmérsékleten tartani, szükség esetén fagyott állapotban tartani. Ez nem csak ételek szállítására, de sok más dologra is alkalmassá teszi. Például gyógyszerkészítmények transzportálásához is használják, de elképzelhetetlen nélküle a legtöbb rendezvény és fesztivál. Az innováció és folyamatos fejlődésnek köszönhetően egy egész új kategória is rendelkezésünkre áll már, ez pedig az elektromos hűtőautó.

Az utóbbi években nem csak a friss élelmiszerek iránti kereslet nőtt meg, s váltak összetettebbé az ellátási láncok, hanem nagyon sokan már házhoz rendelik a termékeket, amely az eddiginél hatékonyabb logisztikát követel.

Mit tud egy elektromos hűtőautó?

Egy furgonra alapvetően más szabályok vonatkoznak pont az áruszállítás kényes mivolta miatt, hát még, ha ezek kiemelten romlandó árukat jelentenek, mint tejtermékek és húsok. Ráadásul egy ilyen gépjármű vezetéséhez nem elegendő a hagyományos B2 kategóriás jogosítvány. Az elektromos kivitel pedig számos mérnöki kérdést vetett fel, de úgy tűnik, a gyártók már találtak megoldást arra, hogyan tápláljon az akkumulátor egyszerre egy hűtőberendezést és hajtsa meg a járművet. Egyes autógyártók ezt két különálló akkumulátor, másik egy nagy beépítésével oldották meg. Ezáltal az elektromos hűtősautók 6-10 óra üzemidőt is bírnak, önállóan használható hűtőegységgel rendelkeznek és a töltési idejük is rövid, elfogadgató kategóriába esik. Nem beszélve arról, hogy egy elektromos hűtős gépjárműnek jelentősen kisebb a zajszennyezése, mint a hagyományos változatoknak. Ezzel lehetővé vált, hogy nem csak hatékony, de környezetkímélő módon használhassuk ki a kényelmes és megbízható szállítmányozási. lehetőségeket. Az elektromos hűtőautó ráadásul anélkül teszi lehetővé a folyamatos hűtést, hogy a motort járatni kellene. Hosszabb időtartam esetén pedig külső hálózatról is működetethető a rendszer.

 

De mégis miért jó a hűtőautó?

A legtöbb furgon alkalmas arra, hogy kisebb-nagyobb rakományokat mozgassunk, de ezek nem vethetők be olyan esetekben, amikor a szállítandó árunak állandó, hideg hőmérsékleten kell lennie, különben megromlik. Ezt az igény elégítette ki a hűtőautó megjelenése. A technolóiának köszönhetően pedig ezeket a járműveket már nem csak nagytételű szállítás, de kisebb rendezvényeken tárolásra is lehet használni. Ehhez szükség volt azoknak a járműveknek a megjelenése, amelyeknek a rakodótere külső hálózatról is üzemeltethető. Nem csak romlandó élelmiszerekkel foglalkozó vállalatoknak nyújt segítséget, hanem esküvőkön is egyre népszerűbb megoldást biztosítanak a hűtőkocsik. A szabadtéri, vidéki esküvőkön sokszor nem megoldható a hűtés anélkül, hogy ilyen járművet kellene bérelni. Ilyen esetekben kiváltképp szerencsés, hogy ez egy létező szolgáltatás, hiszen így minden sütemény és torta friss, felszolgálható állapotú marad.

Mire kell figyelni hűtőautó bérléskor?

Hűtőautó bérlésekor van néhány dolog, amelyeket szem előtt kell tartani. Mivel a baj könnyen beüthet, hiszen elég, ha a rakodótérben a hűtés nem működik megfelelően, nagy a kölcsönzők felelőssége. Legyünk körültekintőek, amikor a bérlésre kerül sor, mert a szerződésben lehetnek olyan záradékok, amik kizárják a kártérítés lehetőségét. Megbízható, jó értékeléssel rendelkező kölcsönzőt válaszunk, ahol a kölcsönző munkatársai segítőkészek és részletbemenő tájékoztatást adnak. A szerződés is tüzetesen olvassuk végig az aláírás előtt. S, ami a legfontosabb, személyesen ellenőrizzük a hűtőkocsi állapotát, beleértve a rakodóteret is. A hűtőtérnek tisztának kell lennie, nem lehet benne penész és rozsda. A legjobb, ha rekeszekkel felszerelt, mert így külön lehet tárolni a különböző élelmiszereket. A rozsa és a pára a szigetelés nem megfelelő állapotára utal, ami nem csak a hűtőteljesítményt befolyásolja negatívan, de a működtetéshez szükséges energiát it megduplázhatja, ami az áru veszélyeztetésén kívül többletköltséget is jelent a bérlő számára. A tisztaságon és a szigetelésen kívül érdemes a jármű teljes műszaki állapotát is feltérképezni. Ne fogadjuk el annak a gépjárműnek a kulcsait, amely már ránézésre is balesetveszélyes! Fontos tovább az is, hogy az autó papírjai egytől-egyig rendben legyenek. Amennyiben körültekintőek vagyunk a bérléskor, nem járhatunk rosszul!