Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Gondolj bele egy kicsit a hűtőbe!

A hűtő története

Ma már nincs olyan otthon, amelyben ne lenne hűtő, vagy más szavakkal élve, hűtőszekrény. Természetesnek vesszük annak meglétét, illetve használatát a midennapjainkban. Már-már elképzelhetetlen az, milyen lenne az élet nélküle. Hidegen tartja az ételeinket, hűti a sört az izgalmas meccsek előtt, s nem romlik meg a melegben az étel sem, hála a hűtőnek.
Így nem meglepő, hogy sokak szerint a hűtő az emberiség története során az egyik legjelentősebb találmány.
hűtő olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet lehet előállítani és tartósan fenntartani. Hűtést természetes vagy mesterséges eljárással lehet végezni. Természetes mód az, ha valamilyen hideg tárgyat hozunk kapcsolatba a hűtendő hellyel. Évszázadok óta használatos a vízjéggel való hűtés. Télen képződött jeget jól szigetelt árnyékos tárolókba, jégvermekbe rakták, itt még a forró nyári napokra is megmaradt annyi jég, hogy fel lehetett használni frissítők készítéséhez. Mesterséges hűtésre a hűtőgépek szolgálnak. 

Az élelmiszerek eltarthatóságában nagyon fontos szerepet játszik az alacsony hőmérsékleten való tárolás, amit már az őskorban is felismertek, hiszen az elejtett vadat hóval, jéggel hűtötték. Később az ókori görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket használtak az élelmiszerek tárolására, a középkorban pedig pincékben és kutakban hűtötték az élelmet.

hűtő_pic3

A jéggel történő hűtésnek egészen a 19. századig meghatározó szerepe volt. A kisebb méretű háztartási hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Az első elektromos hűtőt, azaz a frizsidert Chicagoban, adták el, és azóta karrierje töretlen.  Napjaink frizsiderje már nemcsak a hűtésre helyezi a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a család mindennapi életének részese kíván lenni, és ennek megfelelően különböző okos funkciókkal turbózzák fel őket. Ráadásul a modern hűtőszekrény a konyhabútor divatjával változik, így a gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a designra is, a praktikus kialakítás és a költséghatékony működés mellett.

Sok más találmányhoz hasonlóan a hűtőszekrény is egy sor korábbi találmányon alapul. Jacob Perkins találta fel, aki 1834-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet a „jég- és hideg italok készítésére alkalmas készülékre”. Jacob Perkins volt az első ember, aki a Cullen által feljegyzett alapelveket a gyakorlatban is hasznosítva megépítette hűtőgépét. Perkins nem csak elpárologtatta a salétromos étert, hanem a képződött gázt nagy nyomás alatt újra folyadékká alakította, hogy az felhasználható maradjon az újabb hűtési folyamatban. Ezzel gyakorlatilag létrehozta a modern hűtőszekrények prototípusát. Mivel Londonban élt és dolgozott, ezért Perkins 1834-ben brit szabadalomért folyamodott, nem amerikaiért. Perkins nem használta ki találmánya kereskedelmi lehetőségeit, de a találmányán alapuló szerkezetek gyártásával párhuzamosan indult be az amerikai és az ausztrál hűtőgyártás.
Az első “igazi” (kompresszoros) hűtőgépet Carl von Linde fejlesztette ki 1876-ban. Ennek hűtőközege ammónia volt. Az első mélyhűtővel is felszerelt hűtőgépek 1939-ben jelentek meg.

Pontosan mi is az a hűtő?

Zárt terek, szilárd anyagok, folyadékok és gázok hűtésére alkalmas berendezések.
A termodinamika második főtétele alapján “A hő nem juthat egy hidegebb testről melegebbre anélkül, hogy egyéb folyamatok is lezajlanának…”
Ebből következően csak energiabefektetéssel vonható el hő egy melegebb testből. A gyakorlatban ezt a párolgás hatására bekövetkező hőelvonással, vagy termoelektromos módszerrel érik el.

A hűtők típusai

Hűtőgépeket többféle működési elv szerint lehet készíteni. Termodinamikai elven működő hűtő gépek:

  • Gőzkompressziós hűtőgép. Ilyen a legtöbb háztartási hűtőszekrény.
  • Abszorpciós hűtőszekrény. Egyik típusa Albert Einstein és Szilárd Leó közös találmánya. Kisebb háztartási hűtőgépek működésének alapja.
  • Gőzsugaras hűtőgép. Klímaberendezésekben szokásos.
  • Levegő hűtőközegű hűtőgép. Repülőgépek utasterének hűtésére használatos.

hűtő_pic1

Nem termodinamikai elven működő hűtőgépek:

  • Termoelektromos hűtőgép. A Peltier-effektust használja fel. Kempingberendezésekben, műszerek, űreszközök hűtésére használják. 
  • Termoakusztikus hűtőgép. Még többnyire kísérleti fázisban lévő berendezés. 

Hogyan válasszunk hűtőt?

 Az amerikai típusú hűtő a külön nyitható minibárral, hidegvíz, jégkocka és jégkása adagolóval felszerelve különösen kényelmesek és praktikusak. Energiaosztály szerint vizsgálva a hűtőket, az Európai Unióban 2012 júliusától már az A+ a minimális követelmény (minden + jel 20 % energiamegtakarítást jelent). A két külön kompresszoros hűtő megbízhatóbb és gazdaságosabb működést biztosít. A lineáris kompresszor a legkorszerűbb, időtálló, ráadásul szupercsendes.  Lehetőség szerint a légkeveréses rendszert válassza, ez biztosítja a hűtőtérben a gyors lehűtést, és az egyenletes hőmérsékletet az egyes zónákban.
Aki rajong a modern újításokért, megismerkedhet olyan modern hűtő lehetőségével is, amik már Okoshűtők, hiszen a mobilunkkal is össze tudjuk köttetni már otthonunk berendezését.
A hagyományos mélyhűtő (-18C°) és a normál (4-8C°) hűtőzóna mellett igen hasznos a 0 C°-os zöldség-gyümölcs frissen tartó, és a 8-12 C°-os italhűtő zóna. Lehetőleg ne legyen magasabb 40 dB-nél.