Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Gazdaságos és esztétikus? Milyen a megfelelő WC tartály?

WC tartály régen és most

Tudtad, hogy a WC – magyarul vécé – az angol water closet elnevezésből származik? Igaz, manapság már a flush toilet az elterjedt kifejezés rá. Magyarországon pedig mosdóként, illemhelyként utalunk rá. A nevektől függetlenül a funkciója nem változott, de a kivitelezése sok fejlődésen ment keresztül, mire kialakultak a ma ismert WC tartály és csésze kombinációk. Ma már azt a kort éljük, amikor nem csak telefonjaink és televízióink, de a vécéink is intelligensek. Tehát nem csak a saját tisztaságukról gondoskodnak, hanem még kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak, például egy röpke elemzés révén tájékoztatnak minket, felhasználókat az egészégi állapotunkról. Egészen szürreális, hova jutottunk az ásott gödröktől. Nem csak a csillagászati eredmények vesztek el az éterben az ókor végén, hanem az illemhelyek tervei is. Mezopotámiában és Egyiptomban is vízöblítéses vécéket használtak, Szíriában és a héber illemhelykultúrában pedig árnyékszékekről írnak a források.

Hogy mi történt a középkor hajnalán az emberiséggel, valószínűleg sosem fog kiderülni. Szerencsére a történelem és a technológia gyorsan felvette a fonalat, így a 18. században már szagelzáró tulajdonságú illemhelyek kerültek szabadalmaztatásra. Gondoltad volna, hogy már egy 1914-es katalógusban is a fal mögé épített WC tartályt népszerűsítették, amelyet gombnyomással lehetett működtetni? Ezekben az időkben ráadásul az iparművészet, s így a formatervezés rég várt aranykorát élte, s így az olyan egyszerű használati tárgyak, mint a WC csésze és tartály is valóságos műalkotások voltak. Persze ezt meg is kellett fizetni. A választék azonban még így is meglepően széles volt. A világháborúkat követően pedig megindult a tömeggyártás. Napjainkban már nem csak vécék, hanem mobil, guggolós, high-tech és ökó illemhelyek is vannak, ennek megfelelő WC tartály megoldásokkal.

 

A WC tartály választékról

Ahogy már szó volt róla, a falba épített WC tartályokat nem ma találták fel, mégis az utóbbi néhány évtizedben váltak népszerűvé. Ehhez hozzájárult az is, hogy a megnövekedett kereslet és kedvezőbb gyártási, beszerelési költséget mindenki számára elérhető megoldássá tették. Ennek ellenére legalább annyi háztartás választja a hagyományos, falon kívüli tartályt, aminek az árán kívül más előnye is van. Egyszerűen könnyebben javítható, ami lássuk be, meglehetősen fontos szempont. 

Nagyszüleink idejében a legtöbb házban felső elhelyezésű WC tartály volt, ami egyrészt hangosnak bizonyult, másrészt esztétikusnak sem igen nevezhető. Ezért kerültek forgalomba az alsó WC tartállyal kiegészített típusok. Sőt, a praktikusság megkívánta a középmagas tartályok megjelenését is, így mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást.

Az századfordulóval nem csak a technológia, de a gazdaságosság is vezető szempont lett a tartály-piacon. Az emberek egyszer nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy háztartásuknak csökkentsék az ökológiai lábnyomát, s a kettő bizonyos mértékig együtt jár: kevesebb vízhasználatot jelent. Erre az első megoldást a kétgombos tartály nyújtott. A gombok más-más mennyiségű vizet szabadítanak fel, így csak szükség esetén használjuk el a teljes térfogatot. A vízsugár erősségének szabályzásával is kísérleteznek a gyártók, ami szintén jó megoldásnak ígérkezik. Valamint már kaphatók olyan változatok, ahol magunk szabályozzuk az öblítésre szolgáló víz mennyiségét. Ehhez persze nem árt egy kis gyakorlatiasság. Minden esetre a tendencia arról árulkodik, hogy pozitív irányba tartunk.

 

WC tartály forma és funkció

A tömeggyártással a forma leegyszerűsödött, s a funkció vált a vezető szemponttá. Mostanra a víztakarékosság mellett a forma is újra előtérbe került, s nem csak a magas árkategóriájú termékeknél. Az urbánus környezetben, panellakásokban sokszor kevés a hely, s ennek megfelelően a használati tárgyakat úgy kellett a továbbiakban alakítani, hogy minden beférjen. Így a hagyományos megjelenések mellett keskeny, sőt ultra vékony tartályt is választhatunk. Ezeket nem csak műanyag vagy falba építhető, de kerámiából gyártott változatban is megvásárolhatjuk, például a https://www.ventil.hu/wc-tartaly oldalon.

Jövőbeli WC tartály

Japánban nagyon népszerű megoldás az, hogy a csaptelep és a tartály össze van kötve, így a kéz-és fogmosás során használt víz a tartályban gyűlik össze, majd öblítésnél újra felhasználjuk azt. Hogy ez a megoldás mennyire elterjedt a szigetországon kívül, nem tudjuk pontosan, de ez is azt mutatja, hogy a tervezők fantáziája határtalan, s meglepetésekkel teli. Ezek után az okosított típusok megjelenése gyakorlatilag elvárás a vásárlók részéről, s néhány éven belül általános lesz a háztartásokban.