Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Csaptelep: hogyan válasszam ki a megfelelőt?

Milyen a rossz csaptelep?

Nem is gondolnánk, hogy a csaptelep láthatatlanul könnyíti meg a mindennapjainkat, ha jót választottunk, és feltűnően nagy bosszúságot okoz, ha rosszul választottuk meg. Milyen a rossz csaptelep? A rossz csaptelepnek érezzük a jelenlétét. Amennyiben megfelelően működik, úgy gyakorlatilag tudomást sem veszünk róla a hétköznapok során, egyszerűen csak használjuk. Amennyiben folyton útban van, túl erősen engedi a vizet, nyikorog, nehezen nyílik, a víz hőmérséklete sem jó, spriccel, és mindezek mellett még nem telt el tíz év a megvásárlása óta, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy anno rosszul döntöttünk.  Egy bizonyos szavatossági idő után már természetes, hogy a gyakran használt szerkezet nagyobb karbantartásra szorul, azonban, ha ezt néhány évvel a vásárlás után kell megejteni, akkor bizony a csaptelepünk minősége kifogásolható. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy melyik alkotóeleméről van szó. A minőségi csaptelep minden alkatrészének kiváló minőségűnek kell lennie. Nem elfogadható, ha a váz a legjobb, leglátványosabb, ha a benne található gyöngyöző egy év alatt kilyukad. Hogyan lesz a végeredmény hosszútávon is kielégítő? Nem csak az áron múlik a dolog, hanem a megfontolt, tudatos vásárlás éppoly meghatározó.

Csaptelep választás, ha kicsi a fürdőszoba

A csaptelep vásárlást több irányból is megközelíthetjük. Más a helyzet akkor, ha a nulláról készül a fürdőszoba, konyha, és más, ha részleges felújítást végzünk. Utóbbinál jó szolgálatot tesznek a korábbi tapasztalatok. Pontosan tudjuk, milyen csap hibákat akarunk elkerülni a jövőben. Milyen szempontok merülnek ilyenkor fel? Sokszor a fürdőszobánk mérete okozza a legnagyobb fejtörést. A kisebb fürdőszobáknál a helyhiány általános probléma. Ilyenkor kis méretű mosdóban kell gondolkodnunk, amelyhez automatikusan kisméretű csapot kell választanunk, különben esztétikailag és helyügyileg is kellemetleneredményt érünk el. Már nagyon szép vonalvezetésű és megbízható csapokat vásárolhatunk kompaktméretekben, és amiatt sem kell aggódnunk, hogy nem tálunk nekünk megfelelően telepíthetőt. Kis méretű csapok kaphatók álló, fali, kád, zuhany és konyhai kivitelben is. Praktikus megoldást nyújthatnak az úgynevezett kettő az egyben csapok, amellyel egyszerre tölthetjük a mosdókagylót és a kádat is. Ezt ergonomikus, dinamikus kialakításuk teszi lehetővé. Természetesen csak akkor működik a dolog, ha a két medence egymás mellett kap helyet, ez pedig a fürdőszobánk alakjától is függ.

 

Csaptelep választás, ha nem probléma a hely

Legyen szó kis alapterületű, normál, esetleg nagy méretű helyiségről, gyakran jelentkező probléma az, ha nem lehet kényelmesen hozzáférni a mosdóhoz, spriccel a csap. Ez alapvetően egy konstrukciós hiba, ami a megfelelő csappal könnyedén orvosolható. Ehhez olyat kell választanunk, amelynek praktikus a dőlésszöge. Ezek általában perlátorral vannak kiegészítve, ami nem más, mint egy olyan vízszűrő, amely lehetővé teszi azt, hogy a vízsugarat tetszésünk szerint állítsuk be. Ezáltal lehetőségünk van azt egyenesen a lefolyóba irányítani. Magas medencéhez érdemes magasított csapot választani, hogy kényelmesen használhassuk. Beépített kagylóhoz standart vagy alacsonyabb kivitelű is megfelel. Konyhában pedig különösen jó szolgálatot tud tenni a kihúzható fejjel rendelkező változat.

 

Ha spriccel vagy csöpög a csap akkor a csaptest az, ahol a hiba gyökerezik. Régi vagy rossz minőségű típusoknál jellemző a rozsdásodás, erős vízkövesedés, ami belső szivárgást okoz vagy eltéríti a vízsugarat. A probléma lehet még a szabályzó karokban is, ami viszont a nem megfelelő használatból adódig. Rossz szokás a karok túl erős húzása a csap elzárásakor, mert így elkopnak az abban található recés felületű hornyok. A fel-, lebillenő karoknál ez a veszély nem áll fenn. A szerkezet jobban viseli a terhelést, így hosszabb életű is.

 

Csaptelep, ha takarékosak akarunk lenni

A víztakarékosság kiemelkedő fontosságú, hiszen édesvízkészleteink folyamatosan csökkennek. Nagyon sokat tehetünk azzal, ha megfelelő csapot választunk. Nagyon sok víz vész kárba, amíg megpróbáljuk megtalálni a megfelelő hőmérsékletet. Erre a termosztátos csaptelep kínál nem csak komfortos, de gazdaságos megoldást. Ezeken a telepeken egy speciális vezérlőfej gondoskodik a megfelelő víznyomásról és hőmérsékletről, így nem találunk rajtuk szabályzó karokat. A biztonsági blokkoló gomb pedig nem engedi, hogy 38 foknál melegebb víz folyjék, így semmi esély nincs arra, hogy leforrázuk magunkat. Természetesen ez a gomb szükség esetén kioldható.

Csaptelep, ha nem a mosdóra és nem a mosogatóra kell

Csapra ugyanis a bidéhez is szükség van. Ez egy speciális kategória a kínálatban. Bár a bidé kulturális jelenség és Magyarországon nem annyira elterjedt, mégis találkozhatunk vele, vagy akár magunknak is kiépíthetjük. És csap is kell hozzá. Érdemes fali tartóval kombinálni a kényelmesebb használat érdekében.