Fiatalok és Ügyesek szövetsége

Bhután

Egy kisebb, exkluzív szállodákat üzemeltető cég fejlesztési csapatában dolgozom. Olyan helyszíneket keresünk folyamatosan, amelyek a közönségünk és a vendégeink számára olyan élményeket nyújthatnak, amelyeket más szállodákban nem kaphatnak meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy Bhután felé vesszük az irányt, mert onnan rengeteg olyan látnivaló, ország, népség és természeti csoda érhető el, amely más szállodák kínálatában jelenleg nincsen.

Bhután, mint exkluzív célpont

Szállodáink általában a luxusról szólnak. A vendégközönségünk azért jár hozzánk, mert nálunk a lehető legmagasabb színvonalhoz szoktak és el is várják. Éppen ezért egy hatalmas marketing és PR bravúrt kellett bevetnünk annak érdekében, hogy a láncunk Bhután szállodája ne okozzon számukra csalódást, mégis elfogadják, azt, hogy a nomádot is tudjuk mi luxusként értékesíteni. Ehhez természetesen nagyon komoly előkészítésekre volt szükségünk és több hónapig jártunk tárgyalásokra a kinti illetékesekkel és győztük meg őket arról, hogy a koncepciónk hogyan és miként egyeztethető össze az ő ország imázsukkal.

Bhután testközelből

Az iroda aki az egészet számunkra leszervezte és folyamatosan biztosította azt az összekötőt, aki nélkül semmire sem mentünk volna a Bhután – Banglades szálloda szervezése során egy londoni cég volt, akik már évek óta szerveznek oda utakat és 100 százalékban tisztában vannak a helyi adottságokkal. Mert azt már réges-régen megtanultam, hogy pénzzel és erővel nem lehet az ilyen „szegényebb” térségekben elérni, amit akarunk. Kellenek hozzá apró praktikák, trükkök és végtelenül fontosak azok a kapcsolatok, amelyeket ha megfeszülünk sem tudnánk az öltönyünkkel elérni kint.

Bhután egy külön világ. Csodájára járnak a világ minden tájáról, hogy onnan induljanak akár megnézni Bangladest, Nepált vagy akár Indiát, ezért is döntöttünk úgy, hogy itt szeretnénk a szállodánkat kialakítani. Az első utunk alkalmával semmi mást nem csináltunk, mint egy hétig csak és kizárólag az utazási iroda által szervezett programokon vettünk részt, és hagytuk, hogy az ár sodorjon magával minket. Megértettük, hogy itt bizony a legfontosabb, hogy átérezzük Bhután erejét, varázslatos tájait, természeti szépségét, mert enélkül felesleges bármiről is beszélni az itteni döntéshozókkal.

Pláne úgy, hogy a hagyományos „civilizált” módszerek itt teljesen hatástalanok. A hallgatás és a tisztelet megadása nélkül bele sem kezdenek semmilyen üzleti megbeszélésbe, és itt értettük meg, hogy mennyire hasznos volt az az egy hét, mert teljesen ráállt az agyunk már a helyi emberek gondolkodására és gyakorlatilag megértettük, hogy Bhután az egy külön világ és egy utánozhatatlan csoda! Ennek szellemében néhány hetes beszélgetéseket – mert ezeket nem lehet tárgyalásnak hívni – követően sikeresen megállapodtunk, hogy egy régen használaton kívüli csodaszép épület hagyományokat tisztelő átalakítása révén fogjuk megnyitni itt a szállodánkat.