Impresszum

ELNÖK, FŐSZERKESZTŐ:
Gyöngyösi Zsuzsanna
+ 36 30 525 6745
elnok@fusz.hu

FŐSZERKESZTŐ-HELYETTES:
Konzili Edit

WEBOLDAL MŰKÖDÉS:
Polonkai Attila
polonkaiattila@fusz.hu

ELNÖKSÉG:
fuszelnokseg@gmail.com

Navigáció

Rovatvezetők

Rovatvezetők:

Frigyesy Ágnes 
  Erdély
Albert Barbara
  sport
Gyöngyösi Zsuzsanna
  Délvidék, életmód, lapszél
Lengyel János
Szemere Judit

  Kárpátalja
Dr. Virág Ildikó
  egészség

Kapcsolat:

   Elnök - Főszerkesztő:
elnok@fusz.hu
   Elnökség:
fuszelnokseg@gmail.com
   Weboldal működés:
polonkaiattila@fusz.hu

 

Működéssel kapcsolatos dokumentumok bejelentkezés után olvashatók

Nemzeti Újságírásért Kitüntetés

Jelenlegi hely

Egyház / vallás

Pappá szentelték Beata Szydlo fiát

Pappá szentelték Beata Szydlo idősebbik fiát, Tymoteuszt, aki vasárnap szülőfalujában, a dél-lengyelországi Przecieszynben bemutatta úgynevezett újmiséjét (primíciáját) is.

Az Egyház Donald Trumpja akcióban

A máltai óvszerbotrányon feszült újra egymásnak a katolikus Egyház Ferenc pápához köthető liberális szárnya és a hagyományhű bíborosok. A történet hátterében valójában sokkal nagyobb horderejű ellentét húzódik az ingyenes óvszerosztogatás kérdésénél, Málta viszont fontos helyszíne lehet a belső egyházi feszültség eszkalálódásának. Az ottani egyház annyira beállt a reformpápa mögé, hogy szembement a dogmatikával is, a másik oldalon viszont az idei év Raymond Burke-ről szólhat – arról az emberről, aki Ferenc pápa legerősebb bírálója.

Ferenc pápa a nyilvános szoptatásra biztatott A katolikus egyházfő szerint ez az élet rendje

A pápa ismét elővette egyik kedvenc témáját.

Békét sürgetett Ferenc pápa karácsonyi beszédében

Békét sürgetett a világ valamennyi népének, Szíria és elsősorban Aleppó sokat szenvedett lakosainak vasárnap Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott karácsonyi beszédében.

Ferenc pápa megkegyelmezett egy spanyol prelátusnak

Ferenc pápa megkegyelmezett a titkos dokumentumok ellopása miatt elítélt spanyol prelátusnak – közölte kedd este a Vatikán.

Olofsson Placid atya 100 éves

Olofsson Placid bencés szerzetes, a Gulag egykori politikai foglya december 23-án ünnepli századik születésnapját. A jeles napra egész ünnepségsorozattal készülnek tisztelői.

Avicennától Abdelslamig

Az iszlamizmus intoleráns, monolit dogmatizmusa egy késői, sötét karikatúrája a fénykorát korábban élő nagy civilizáció hajdanvolt eredményeinek.

Kétszázötven hajléktalannak terítettek asztalt a Santiago de Chile-i katedrálisban

A Chile fővárosában található Szentséges Szűz mennybevétele-székesegyház az irgalmasság szentéve jegyében augusztus 20-án, szombaton óriási étteremmé alakult át, ahol a dél-amerikai ország püspöki konferenciájának kezdeményezésére 250 hajléktalant vendégeltek meg.

Őrzi titkát a lepel - A műszerek nem megoldást, hanem újabb rejtélyeket hoztak...

A TÖRTÉNELEM egyik legnagyobb rejtélye a torinói lepel. Vannak, akik esküdni mernének rá, hogy ez az a lepel, amit a keresztfáról levett Jézusra terítettek. Mások szerint a templomos lovagok kivégzett nagymesterének arcmása látható rajta. De akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, Leonardo da Vinci remekműve.

RÉSISTER! – VICTOIRE! EURÓPA KÜLÖNÖS ADVENTJE KEZDŐDIK

A második világháború óta talán még nem volt ilyen különös adventje Európának. A világ globális jövőjét nem kis mértékben befolyásolható párizsi klímacsúcs a magunk okozta természeti fenyegetettséget próbálja kivédeni. Advent pedig a lelki beszorítottság, a félelem, a tehetetlenség ellenszereként köszönt ránk az idén...

Dr. Békefy Lajos: Kereszttűzben

Kereszttűzben címmel jelent meg a Presbiter c. lap felelős szerkesztőjének, Dr. Békefy Lajos PhD református teológusnak az a könyve, amely napjaink legégetőbb válságjelenségeivel, s a jövő várható tendenciáival, a világvallások és a kultúrák versenyfutásával, küzdelmével fogalkozik. A kötet 200 oldalas törzsanyagát a különböző internetes felületeken, így a mi honlapunkon eddig megjelent mintegy 100 tematikus cikkéből készített bőséges válogatás adja.  

Tirana új hangja: világkonferencia a keresztyénüldözésről, és Billy Graham figyelmeztetése

Annyira felgyorsulnak manapság az események, hogy hovatovább egy cikkben legalább hármat össze kell zsúfolni ahhoz, hogy valamennyire is lépést tudjunk tartani a sodró idővel. Nem csak a tömött sorokban, tízezrével áramló „migránsok” szolgáltatják a mindennapi fordulatokat. A kilencvenes éveiben járó világevangélista nemrég meglepő figyelmeztetéssel fordult az USA lakóihoz. És ami a mára kialakult helyzetben nagyon fontos, az a spirituális világkoalíció...

Tiszteletesek páncélsisakban

Karl Barth, a 20. század első felében már világhírű svájci református teológus tiltakozásul a hitleri gépezet egyre intenzívebb világhódító lerohanásai ellen, maga is fejére tette önként a páncélsisakot. Úgy is nézett ki – mondhatná valaki gúnnyal. 

Uram, ha azt akarod, hogy éljek…

Az 500 éves reformációnak sok arca van. Nem csak Luthert, Kálvint, Zwinglit, Knox Jánost, Melanchthont és más, nagy formátumú férfiakat adott akkor Isten a világnak, hanem nagyszerű nőket is. A nevesíthetők közül most Istennek ferrarai „angyalával”, bizonyságtevőjével, Luther és Kálvin Heidelbergig eljutott, de korán meghalt kortársával, Olympia Morata költőnővel, műfordítóval ismerkedünk meg. 

REFORMÁCIÓ: ISTEN FORRADALMA A BANKVILÁG ÉS A LELKI HATALOM ELLEN

1517. október 31-én Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte 95, egyesek szerint 97 tételét. De a valóságban mégsem? Egyes német történészek szerint ez a 19. századi német nemzeti protestantizmus túlzása volt. Kalapács helyett csak lúdtoll lett volna a világformáló tézisek médiuma? Toll és papír? De mit változtat ez a lényegen? Mint akkor, idén szintén szombatra esik október 31. E különös egybeesés nyomán formálódtak gondolataink…

 

Reformáció és a nők

A reformációnak sok arca van. Nem csak Luthert, Kálvint, Zwinglit, Knox Jánost, Melanchthont és sok más, nagy formátumú férfiút adott akkor Isten a világnak, hanem nagyszerű nőket is. Olyanokat, akik szívét megragadta az evangélium, s vagy egyedül lettek a reformáció tanainak hirdetői, terjesztői, vagy reformátor férjük oldalán végezték jelentős szolgálatukat. Voltak, akik királyi trónus mellett lettek a hitújítás lelkes és kitartó támogatói. Most a reformáció első női reformátorára, Marie Dentiére-re emlékezünk...

OKTÓBERI TISZTELETADÁS LUTHER ÉS KÁLVIN ELŐTT

Szeretlek titeket, reformációs ünnepet hozó októberek. Nem csak őszi színeitek festőket felülmúló gyönyörű és gyönyörködtető, Teremtőnk fantáziáját magasztaló pompázatos színragyogásáért, hanem főként azokért a szellemi-lelki szólamokért, amiket Wittenberg, Genf neve indít el a lelkemben. A cikkből azt is megtudjuk, miben áll Luther és Kálvin történelem-, és egyházformáló hatása...

HOL VAN MÁR A CSÁSZÁR, HOL A CÁR? DE ŐK VELÜNK VANNAK

Azon az utolsó éjszakán ott az aradi vár siralomházában a vértanúság előtt álló szabadsághősök celláit két égő gyertya közé tett feszület „díszítette”. Most, a 2015. évi tiszteletadás hajnalán én is meggyújtok íróasztalomon egy gyertyát. 13 helyett egyet a tizenháromért, meg a többiekért. Sokakért. Sercegő, rezgő fényében, a különös lélekláng fényénél emlékezem.

A történelemben először pápa nyitotta meg az ENSZ közgyűlését

Szeptember 25-én, pénteken a történelemben először került sor arra, hogy pápa nyitotta meg az ENSZ éves közgyűlését New Yorkban. Ferenc pápa hosszú, de nagy figyelemmel kísért beszédében elsősorban a klímavédelemmel foglalkozott, s minden égető ügyben több emberséget sürgetett. Ő a negyedik pápa, aki beszédet tartott a világszervezetben...

Ébredjetek! Poszt-európai csapdák

Valami történt Röszkén, ami meghatározó lehet a jövő szempontjából? 16/9 sok mindent hozott felszínre: menekültek vagy provokátorok dühöngenek a határ mellett? Lappangó nacionalizmusok törtek ki? Milyen a nemzetközi sajtó tényszerűsége a beszámolókban? És mit tesznek az egyházak? Itthon és Európában? Mit jelent az, hogy poszt-európaiság?

Oldalak

X
Drupal theme by pixeljets.com D7 ver.1.1